Bingo på nätet

Idag är det många som spelar bingo, både online och i bingohallar. Spelet har en lång historia men det tog ett tag innan bingo slog igenom i Sverige. Det kom ett par efter poker slog igenom på nätet.

 

Rötter i Italien

Spelet bingo tycks ha rötter långt tillbaka i tiden och spelet tros från början komma i från Italien där liknande spel har spelats ända sedan 1500-talet. I Frankrike ska spelet ha utvecklats mot det som i dag kallas bingo. Spelet bestod där av spelbrickor med nummer på som täcktes av trämarker. För att få bingo skulle spelarna helt enkelt få en vågrät rad täckt av trämarker. I Tyskland användes spelet för att bland annat lära barn siffror.

Från Tyskland kom spelet sedan till Amerika, enligt vissa historier med ett tivoli. Spelet hade nu förändrats och spelbrickorna täcktes av bönor, och kallades helt enkelt för beano. Nu fick man även ”bingo” för en horisontell eller diagonal rad.

Genomslag i Amerika

Ed Lowe anses vara den som gjorde spelet stort i Amerika. Huruvida det faktiskt var han som tog in bingo i landet är dock lite oklart. När det började spelas i Amerika kallades det dock fortfarande för beano. Enligt historien spelade Ed Lowe spelet beano med några vänner när någon råkade ropa ut ”bingo” istället för det ursprungliga namnet beano när de fick en rad. Ed Lowe började tillverka bingobrickor och bestämde sig för att kalla spelet för bingo. Allt fler började tillverka spelet och snart var bingo ett välkänt begrepp.

Genererade pengar till församlingar

Den första typen av spelet bingo hade inte så många nummerkombinationer utan det fanns relativt många vinnare på ett spel. Lowe började därför utveckla spelet för att helt enkelt få färre vinnare per bingospel. Lowe utvecklade spelbrickorna med hjälp av en professor och snart hade spelet betydligt färre vinnare och började användas av bland annat kyrkor i Amerika för att få in pengar. Snart arrangerades stora bingospel med flera tiotusentals medverkande.

Bingo i Sverige

Det dröjde dock länge innan bingo kom till oss i Sverige. Första gången ett spel hölls var 1961. Därefter gick det fort och i slutet på 1960-talet var spelet utbrett i hela landet och man spelade bingo i så kallade bingohallar. Bingo spelas även i bilar och på TV.

Onlinebingo

Nuförtiden är det inte lika vanligt att man träffas för att spela bingo. Efter Internets genomslag är det vanligt med så kallad onlinebingo. På olika sajter kan man mötas för att spela nätbingo. Att spela bingo online har blivit väldigt populärt på senare år. Spelmarknaden på internet växer ju fler som får tillgång till internetuppkopplingar och därmed tillgång till onlinebingon.

Många tycker säkert att det är positivt att man, när man spelar nätbingo, själv kan bestämma när man vill spela bingo och varifrån. Även om du inte träffar människorna du spelar mot kan du när du spelar bingo online ändå prata med andra. Många bingospel online ger nämligen möjlighet till spelarna att chatta med varandra samtidigt som de spelar nätbingo. Dessutom finns olika typer av bingo att välja på!